Hur påverkas spelbranschen av GDPR?

Hur påverkar sekretesslagen (GDPR) spelbranschen?

Du har säkerligen hört en del om den nya personuppgiftslagen i media, men vad handlar den egentligen om? Förkortelsen av GDPR står för General Data Protection Regulation. Detta är något som träder i kraft i EU och därmed Sverige den 25 maj 2018, men hur påverkar GDPR spelbranschen?

Denna sekretesslag har som mål att förbättra säkerheten för personuppgifter, och efter Facebook-incidenten som du säkert hört om, finns det en bra anledning att bygga vidare på detta. För vissa företag kan det tyckas onödigt, men det är för att få en standard som samtliga företag måste följa. 

Här nedan kan du se några av de nyckelregler som gäller för sekretesslagen:

  • Alla företag är skyldiga att ingå i den nya lagen för att se vad som gäller dem.
  • Alla företag måste ha en förståelig sekretesspolicy.
  • Alla företag ska bedöma risker och integritetens konsekvenser.
  • Alla företag ska bygga integritet i nya lösningar.
  • Många företag behöver skapa en sekretessrepresentant.
  • Alla datoperatörer får nya uppgifter.
  • Med de nya reglerna uppmanas företagen att följa branschstandarder och samarbete.
  • Alla företag är föremål för bristande efterlevnad.
  • Alla företag måste kunna uppfylla medborgarnas nya rättigheter att ta bort personuppgifter.

Kommer spelbranschen att påverkas?

Givetvis måste även företagen i spelbranschen att följa den nya lagen som träder i kraft den 25 maj 2018. Varje spelbolag måste ta den nya lagen på fullaste allvar. Varje enskilt företag måste se till att personuppgifter skyddas av bestämmelserna. Skulle man överträda någon av dessa principer så innebär det att bolaget kan få upp till 4% av årsomsättningen eller €20 miljoner och uppåt i böter. Sekretessutlåtandet måste vara tydligt och försåerligt, ingen personlig integritetspolicy får lämnas.

Kunder måste ha prenumererat på tjänsten

När det kommer till försäljningstjänster måste kunder eller spelare som de väljer att kommunicera med valt att ta emot erbjudanden eller liknande. Detta inkluderar e-post, sms och andra marknadsföringsintiativ där spelbolagen har något att erbjuda. Företagen måste kunna bevisa att kunden som tar emot erbjudandet har kryssat i och önskar att ta emot tjänsten.

Nya datorsystem måste fokusera på integritet

En nyckelregel för spelföretag som utvecklar datorsystem är att fokusera på integritet för att se till att de överensstämmer med de föreskrivna reglerna. Det kan vara extra dyrt att utveckla produkter om de inte följer bestämmelserna i den nya sekretesslagen.

Rätten till att bli glömd

Varje enskild person har rätten att ta bort sin personliga information enligt de nya bestämmelserna. En ansökan om att ens uppgifter raderas kan motiveras om vissa villkor fastställs.

Borde spelbolagen ha provta delegater?

Det kan vara möjligt för spelföretag att anställa en extra person som agerar som säkerhetsrepresentant för företaget. En sådan person utses av en behandlingsansvarig och godkänd av datainspektionsmyndigheten. Uppgiften för denna person är att se till att företaget följer personuppgiftslagen enligt de föreskrivna reglerna. Uppgifterna för integritetsstyrkorna innefattar bland annat följande:

  • Informera och ge råd till företaget och anställda.
  • Se till att reglerna och företagets integritetspolicy följs.
  • Ge råd om- och delta i konsekvensbedömningar.
  • Vara en kontakt mellan Datainspektionen och företaget.

Kommer det att leda till förändringar i spelbranschen?

Det är lite för tidigt att ge några slutsatser om hur den nya sekretesslagen kommer att förändra spelbranschen, men det är säkert att alla spelbolag måste vara beredda att hitta rutiner för att undvika böter. De flesta stora företag vill ha sitt eget folk som tar hand om hela processen, så spelbolagen kommer förmodligen att kunna lösa detta på ett bra och säkert sätt.

Vilka spelbolag finns på marknaden?

Dem större spelbolagen kommer troligtvis att ta in eget folk som kommer att ta hand om processen. Om du känner att du vill vända dig till något av de större bolagen så finns de en del att välja mellan. Här nedan kan du se några svenska spelbolag som tillhör bland dem största på den svenska spelmarknaden.


LeoVegas 50 000 kr bonus och 20 freespins utan insättninig + 380 freespins.

Unibet 2 000 kr bonus och 100 freespins.

Betsson 5 000 kr bonus och 600 freespins.

SveaCasino.se